Brugge wil de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met veertig procent procent reduceren als tussenstap naar een klimaatneutraal 2050.
We hebben 6 krijtlijnen uitgezet die richting moeten geven naar een klimaatneutraal Brugge. Rond deze 6 krijtlijnen zal ook het klimaatplan 2030 opgebouwd worden. Ook je eigen persoonlijke acties kunnen rond deze 6 krijtlijnen vorm krijgen.
We zullen heel veel Brugse inwoners, ondernemers, denkers en doeners nodig hebben vooruitgang te maken. Natuurlijk zal ook stad Brugge het goede voorbeeld geven bij het invullen van deze 6 krijtlijnen. We stellen ze graag even voor.
Heel veel van onze CO2 uitstoot wordt veroorzaakt door het verwarmen van onze huizen en gebouwen met fossiele brandstoffen. Dit moet tegen 2050 helemaal anders en daarvoor moeten we de basis leggen in het klimaatplan 2030. We zien 3 belangrijke hefbomen:
Brugge ligt aan de zee en beschikt zo over heel wat wind. Daarmee heeft Brugge heeft een belangrijke troef in handen. Straks telt Brugge meer dan 50 windturbines. Maar er zijn nog mogelijkheden. Onderzoek moet uitwijzen hoe we de windenergieproductie verder kunnen uitbreiden en hoe we ook Bruggelingen mee kunnen laten participeren in deze investeringen.
Ook zonne-energie heeft nog heel veel potentieel: er zijn nog talloze daken van zowel woningen als bedrijven en kantoren die geschikt zijn voor zonne-installaties. Samen kunnen we de zonne-energie nog veel beter benutten en wie zelf geen panelen kan leggen kan misschien mee investeren in een groot zonneproject. De Stad zal alvast het voorbeeld geven en waar mogelijk haar eigen stadspatrimonium voorzien van zonnepanelen.
Meer dan 1/3 van onze lokale CO2 uitstoot is afkomstig van onze eigen verplaatsingen. Dat kan helemaal anders én gezonder:
Brugge heeft een bloeiende economie met sterke bedrijven. Onze bedrijven maken zich klaar voor een fossielvrije toekomst. Deze overschakeling is volop bezig. Samen met deze bedrijven en andere partners maken we ons klaar voor de uitdagingen van de toekomst mbt. energie, mobiliteit, productie, waterbeheer.
Door afval- en energiestromen te sluiten, zodat er zo weinig mogelijk grondstoffen verloren gaan geven we stap voor stap stilaan vorm aan een circulaire economie. Dit vraagt zowel inspanningen op vlak van innovatie als een visionair ondernemerschap. Kennisinstellingen en bedrijven verweven zich tot toekomstmakers.
Een kwalitatief toerisme gaat hand in hand met klimaatvriendelijke stad die haar erfgoed koestert. Ook onze sterke gezondheidszorg, handel en horeca nemen we mee in deze evolutie naar een duurzame lokale economie.
“Brugge smaakt” is de naam van de Brugse voedselstrategie die zal helpen om onze lokale voedselconsumptie duurzamer en klimaatneutraler te maken. Gastronomisch Brugge is de vaandeldrager van een productinnovatie in de voeding. Heel wat Brugse chefs, maar ook de hotel- en voedingsscholen denken rond het lekker en duurzaam eten van morgen. Eten moet altijd lekker zijn, de ingrediënten fair en duurzaam. Brugge is lekker !
Voor de productie van dierlijke eiwitten, zeker van herkauwers zoals koeien, komen veel meer broeikasgassen vrij dan bij plantaardige eiwitten. Deze plantaardige eiwitten kunnen een evenwaardige alternatief zijn. Zowel in de gastronomische keuken, de grootkeuken als de eigen keuken zal plantaardige voeding steeds belangrijker worden.
De beweging om steeds lokaler te consumeren en produceren leeft ook in Brugge. Van kleine stadstuinieren, daklandbouw tot lokale duurzame landbouw: wat we zelf kweken smaakt beter. Brugge wordt eetbaar.
Voeding komt nog te vaak in de vuilnisbak terecht. Minder verlies betekent minder energieverlies hier of elders. Brugge redt restjes en verwerkt ze tot nieuwe producten.
We verwachten in Brugge extremere weersomstandigheden en willen daar natuurlijk op voorbereid zijn. Er wordt een klimaatadaptatieplan gemaakt dat een leidraad zal vormen voor zowel de stad als de bewoners van Brugge. We werken rond 3 strategieën: