Maak je perceel klimaatbestendig met het groenblauwpeil!

We ondervinden allemaal hoe de klimaatverandering ons leven en onze onmiddellijke omgeving beïnvloedt. Misschien zorgen intense regenbuien meermaals per jaar voor wateroverlast op je perceel. Mogelijks raakt je regenwaterput niet tijdig bijgevuld. Of zie je dat je gras en groenten in je moestuin verdorren bij aanhoudende zomertemperaturen. Het is té nat en té droog tegelijk.

In steden is de ruimte vaak te sterk verhard en is er een tekort aan groenezones. De gevolgen zijn navenant: hogere temperaturen en minder verkoeling in de stad t.o.v. het platteland. Kortom, een verminderde levenskwaliteit. Bovendien is de groene natuur in Vlaanderen erg versnipperd, met als gevolg een verminderde biodiversiteit en een grote druk op ecosystemen.

Dankzij het groenblauwpeil, een online tool die je helpt om je perceel klimaatbestendig te maken, kunnen we samen nagaan met welke maatregelen we de blauwe (gelinkt aan regenwaterbeheer) en groene aspecten (biodiversiteit, koolstofopslag, luchtkwaliteit, verkoeling) kunnen verbeteren. Zowel particulieren, architecten, lokale besturen als bedrijven kunnen het groenblauwpeil gebruiken... Misschien ook jij! 

Bij het zoeken naar oplossingen kan het groenblauwpeil helpen én je tips geven om je perceel klimaatbestendig te maken. Je kunt bijvoorbeeld al een aantal bomen planten die het teveel aan water opnemen, je kunt ervoor kiezen om op een laaggelegen plek in je tuin een ecologisch vijvertje aan te leggen, een aantrekkingspool voor heel wat vogels, bijen en amfibieën of je kunt het water bijvoorbeeld maximaal opslaan en gebruiken in en rond je woning, het laten infiltreren in de bodem of zo weinig mogelijk laten afvoeren naar de riool. Er zijn mogelijkheden zat!

Maak je perceel groener én blauwer

Scores gaan van A tot F. Ze geven aan in hoeverre je perceel al klimaatbestendig is. Omdat er steeds ruimte is voor verbetering krijg je een aantal suggesties die het best geschikt zijn voor jouw specifieke situatie. Met een aantal maatregelen maak je je perceel groener én blauwer. Of, anders gezegd, je kunt tegelijk zorgen voor meer biodiversiteit én een beter, duurzaam gebruik van regenwater.
 
 

Blue Deal

Het groenblauwpeil is één van de projecten binnen de Blue Deal. Met de Blue Deal wil de Vlaamse Overheid de strijd aangaan tegen droogte en waterschaarste. Het is een plan waar ook de industrie en de landbouwers bij betrokken zijn met tal van concrete acties en projecten en grote investeringen om droogte en waterschaarste structureel aan te pakken.